Czym się zajmujemy?
Zajmujemy się wypalaniem surowych ziaren kawy, by wydobywając ich wyjątkowe smaki i aromaty dostarczać gotowe produkty do klientów.
Zobacz, jaką drogę musi pokonać ziarno kawy, zanim trafi do naszych filiżanek
Kawowiec wydaje pierwsze owoce po około 5 latach od momentu zasadzenia. Kwiaty kawowca przypominają wyglądem i zapachem kwiaty jaśminu.
Kawa jest oczyszczana, a następnie dostarczana do palarni. Wyróżnia się 3 podstawowe metody obróbki, którym poddawana może być kawa zielona: natural, semi-washed oraz washed. Po dostawie surowca do palarni, kawa zielona jest oczyszczana. Oczyszczone ziarna trafiają do prażenia – w zależności od pożądanego smaku kawę zieloną można prażyć w różnych stopniach: jasne palenie, średnie palenie oraz ciemne palenie.
Po procesie prażenia, ziarna kawy są kierowane do mielenia. Stopień zmielenia zależy od sposobu parzenia, do którego kawa jest przeznaczona.
Jednym z ostatnich etapów produkcji jest pakowanie kawy, następnie magazynowanie oraz dystrybucja. Kawy mielone są pakowane w opakowania vacuum, pillow, stabilo. Z kolei kawy ziarniste w opakowania ze specjalnym zaworkiem, który pozwala na wydobywanie się aromatu kawy ze środka paczki.
Każdy z etapów produkcji kawy jest poddawany kontroli jakości. Wykonywany jest szereg analiz fizykochemicznych oraz analiza sensoryczna, nazywana cuppingiem. Degustacja pozwala sprawdzić, czy uzyskano odpowiedni profil smakowy.
